کاهش استرس با ذهن آگاهی - قسمت ۵

کاهش استرس با ذهن آگاهی – قسمت ۵

ادامه مقاله کاهش استرس با ذهن آگاهی – قسمت ۴

تمرین وارسی بدنی

۱- دراز بکشید، خود را در حالت راحتی قرار دهید، روی زیرانداز یا فرش یا در رختخواب راحتی بخوابید، بهتر است که چشمان خود را به آرامی ببندید.

۲- توجه‌تان را بر روی تنفس‌تان قفل کنید، جریان ورود و خروج هوا را زیر نظر بگیرید، نیازی به کنترل تنفس‌تان نیست بگذارید روال عادی خودش را داشته باشد، به حس‌هایی که در اثر جریان ورود و خروج هوا در بدن‌تان ایجاد می‌شود توجه کنید، ممکن است احساس خنکی، گرما یا هر حس دیگری داشته باشید، فقط آن‌ها را زیر نظر بگیرید، در هر بازدمی که انجام می‌دهید به خود اجازه دهید که بیشتر و بیشتر در زیرانداز یا رختخواب فرو روید.

۳- توجه داشته باشید که هدف از انجام این تمرین این نیست که احساس متفاوتی داشته باشید، یا راحت و آرام شوید؛ البته ممکن است این حالت‌ها ایجاد شود یا نشود. در عوض، هدف این است که همزمان با معطوف کردن توجه خود به هر کدام از قسمت‌های بدن به طور نوبتی، به بهترین شکل ممکن آگاهی خود را به هر حسی که تشخیص می‌دهید، معطوف کنید.

۴- حالا آگاهی خود را بر روی قفسه سینه‌تان بیاورید با هر دم و بازدمی به بالا و پایین رفتن قفسه سینه خود توجه کنید، به حس‌های ایجاد شده در قفسه سینه خود توجه کنید. ممکن است به هر دلیلی حواستان پرت شود، یادتان باشد که هیچ شکست یا موفقیتی وجود ندارد، دوباره آگاهیتان را متوجه تمرین کنید.

۵- حالا آگاهی خود را به حس گرما که در قسمت پایین شکمتان است معطوف کنید. با هر دمی هوا را به سمت شکمتان هدایت کنید طوری که شکمتان با هر دم و بازدمی بالا و پایین برود، به الگوی تغییر حس‌ها در قسمت دیافراگم شکمتان توجه کنید.

۶- حالا از شما می‌خواهم که کاری ذهنی انجام دهید یعنی با هر بازدمی هوا را به سمت ران چپتان و سپس پایین‌تر به سمت انگشتان پای چپتان هدایت کنید. (انجام دهید) روی هر کدام از انگشتان پای چپ به نوبت تمرکز کنید، توجه‌تان را به آرامی به کیفیت حسی که در می‌یابید مبذول کنید، ممکن است حس سوزش یا گز گز شدن یا گرما یا سنگینی داشته باشید و ممکن است هیچ حسی نداشته باشید.

۷- حالا وقتی آماده شدید، آگاهی را به سمت کف پای چپتان مبذول کنید، به حس‌های ایجاد شده در آن توجه کنید. با بازدمی هوا را به سمت روی پای چپتان و از آنجا به سمت مچ پا کمی بالاتر به سمت ساق پا معطوف کنید، اجازه دهید با بازدمی هوا را به سمت زانوها و بالاتر ران پا هدایت کنید و در هر حال به حس‌های ایجاد شده در هر قسمت از پایتان توجه کنید.

۸- حالا آگاهی خود را با یک نفس عمیق به کل پای چپتان بگسترانید و در موقع بازدم اجازه دهید که هوا از کل پای چپ به گونه‌ای خارج شود که به آگاهی از قسمت‌های پایین پای چپ، انگشتان و کف پای چپ، ساق پا، زانو و ران پا بیانجامد.

۹- آوردن آگاهی به حس‌های پای راستتان را مانند پای چپتان ادامه دهید، سپس به حس‌های ایجاد شده در ناحیه لگنی، شکم، قفسه سینه، پشت و کمر، شانه‌ها، دست‌ها، گردن، و صورت به ترتیب و یک به یک توجه کنید.

۱۰- وقتی آماده شدید، تمام اعضای بدنتان را از بالا به پایین یک به یک وارسی دقیق کنید چنانچه در هر کدام از اعضا احساس تنش یا ناراحتی نمودید نفستان را به داخل آن هدایت کرده و با بازدمتان تنش و ناراحتی را به بیرون هدایت کنید، از سر و پیشانی شروع کنید، حالا صورت، گردن، شانه‌ها، دست‌ها، قفسه سینه، شکم، ناحیه لگنی و باسن، پای راست، پای چپ.

۱۱- حالا کل بدن را به یکباره تجسم کنید با تمام اعضای بدن به یکباره نفس بکشید، با هر دمی آرامش را به تمام بدنتان هدیه دهید، و با هر بازدمی تنش و هر گونه ناراحتی را از بدن به بیرون هدایت نمایید. لحظاتی این عمل را انجام دهید.

۱۲- چنانچه آماده هستید به آرامی چشم‌های خود را باز کنید.

اگر شما نیز این تمرین را انجام دادید، لطفا به سوالات زیر پاسخ دهید.
می‌توانید تجاربتان را شرح دهید؟
آیا توانستید توجه‌تان را روی هر کدام از قسمت‌های بدن متمرکز کنید؟
چه احساس‌هایی را در طول تمرین تجربه کردید؟
آیا قادر بودید هر بار که حواستان پرت می‌شد توجه‌تان را دوباره به ادامه تمرین برگردانید؟

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *